4 min

Remote work: dit is hoe wij van thuiswerken een succes maken

werken op laptop

Tenzij je onder een steen hebt geleefd, kan je er niet omheen. Het COVID-19 virus verspreidt zich in een razendsnel tempo en heeft voor iedereen impact op het dagelijkse leven. Omdat ook wij als bedrijf onze verantwoordelijkheid willen opnemen, werken wij sinds maandag thuis. Remote work is niet altijd evident, maar met de nodige aanpassingen en goodwill proberen wij het beste uit de situatie te halen.

Als digital natives (en als digitaal bedrijf) zijn wij natuurlijk in het voordeel dat remote teamwork behoorlijk vanzelfsprekend is. Ook onder normale omstandigheden werken wij vaak in de cloud, waardoor we dit gemakkelijk thuis kunnen verderzetten. Natuurlijk doet technologie niet al het werk, ook als team moeten we de nodige flexibiliteit tonen. Dit is hoe wij thuiswerk aanpakken:

Benuttig de juiste tools

Zonder de nodige tools is thuiswerken onmogelijk. Wij maken vooral gebruik van programma’s in de cloud en andere gratis applicaties. Zo kunnen we online toch als team samenwerken. Deze tools zijn voor ons onmisbaar bij remote work:

  • Slack. Een groepchat applicatie waarmee we vlot kunnen communiceren over onze projecten. En af en toe over koetjes en kalfjes. Omdat het kan.
  • Google Hangouts gebruiken we om regelmatig team meetings te houden via videochat. Omdat live communiceren vaak toch net iets sneller en duidelijker gaat dan chatten. 
  • Figma is een interface design software die we op dagelijkse basis al gebruiken voor design, prototype en presentatie. De overschakeling naar thuiswerk maakt op dat vlak dus weinig verschil.
  • Git & bitbucket voor webdevelopment en codebase. Ook van deze tool maken we al dagelijks gebruik, dus ook hier verliep de transitie vrij vlot.
  • Google Drive en Google docs. De welbekende applicaties van Google zijn handig om documenten te delen met het volledige team of live samen te werken aan een document.
  • Daarnaast maken we ook gebruik van heel wat custom tools, bijvoorbeeld voor onze facturatie.

Goede afspraken maken goede vrienden

Onder normale omstandigheden werken wij met glijdende uren. Om remote teamwork te vereenvoudigen, beginnen en eindigen we onze dag nu op een vast moment. Thuiswerken maakt de communicatie al niet eenvoudig, laat staan wanneer iedereen op verschillende tijdstippen zou komen en gaan. Tijdens die uren wordt ook verwacht dat je snel bereikbaar bent via Slack of Google Hangouts, zodat we bijna even vlot kunnen overleggen als in real life. Met een beetje flexibiliteit draagt iedereen bij tot het succes van thuiswerken. 

Regelmaat is key

Het lijkt verleidelijk om je ritme tijdens het thuiswerk volledig om te gooien. Je kan langer uitslapen, want je hoeft niet te pendelen. Je hoeft niet per se kleren aan, want je komt toch niet buiten… Toch denk je hier beter twee keer over na. Onrechtstreeks heeft dit een negatief effect op je productiviteit. Je lichaam heeft nood aan een routine en die kleine stappen helpen je lichaam om in een andere modus te geraken. Wanneer je in je pyjama blijft werken, zal je lichaam eerder in een weekend-modus blijven, waardoor je dus minder productief gaat werken. Hetzelfde geldt voor uitslapen. Sta gewoon op hetzelfde uur op en doe eerst iets anders, zodat je je lichaam de tijd heeft om goed wakker te worden. Bovendien zal deze regelmaat je alleen maar ten goede komen, wanneer het normale leven terug op zijn plooi komt.

werken aan bureau

Hou het luchtig

Net zoals op het werk, is er ook in de Slack/Google Hangout/virtuele meeting ruimte voor een luchtig praatje. Het hoeft niet altijd serieus te zijn en enkel over het werk te gaan. Zeker in deze lockdown tijden is wat sociaal contact en groepssfeer nooit overbodig.

Om af te sluiten: wat verandert er voor onze klanten?

Zo weinig mogelijk! Onze dagelijkse activiteiten kunnen allemaal verdergezet worden in de cloud en met behulp van moderne technologieën. Deze maatregelen zullen dus weinig tot geen impact hebben op deadlines en andere afspraken. Bezoek in ons kantoor is echter niet mogelijk, aangezien niemand op kantoor aanwezig is. Fysieke meetings met klanten worden zoveel mogelijk beperkt of zullen telefonisch of via videochat doorgaan. 

Voor verdere vragen mogen jullie gerust contact opnemen via info@thinline.be.
Ook via ons telefoonnummer 09/330 03 20 blijven we bereikbaar!Ook gebruik maken van onze expertise?

Maak een afspraak