4 min

Computer Security Day: met deze tips blijft je bedrijf veilig in de cloud

computer security

Van Uber en Sony’s Playstation Netwerk tot zelfs Facebook en Yahoo… Het lijkt wel alsof vandaag niemand meer veilig is voor hackers en datalekken. Op Computer Security Day staan we wereldwijd even stil bij het belang van een goede beveiliging.

Verkies een goede partner 

Een goede digitale partner is de eerste stap naar een veilige website/webapplicatie. Zo kiezen we bij Thinline bewust voor een eigen CMS-systeem, in plaats van een meer bekend systeem als Wordpress of Drupal. Een eigen CMS biedt niet alleen meer vrijheid, maar heeft ook heel wat voordelen op vlak van security. Aangezien er minder websites op het systeem draaien, vormt het al een minder interessant doelwit dan een wereldspeler als Wordpress. Daarnaast is de code niet vrij beschikbaar op het net én kunnen we voor elk project de nodige aangepaste security voorzien. 

Een ander groot voordeel van een digitale partner is dat je altijd kan rekenen op echte support in plaats van de steun van een onbekende community.  Bij een easy-to-use CMS die je zelf kan opzetten, wordt je vaak niet verwittigd van eventuele inbreuken en ben je op jezelf aangewezen om het probleem op te lossen. Een goede partner zal tijdig problemen opmerken, actie ondernemen en jou uitgebreid briefen om nieuwe inbreuken tegen te gaan.

Maak de toegang tot je account voldoende complex

De login tot je cms-systeem of applicatie in de cloud is de snelste weg voor hackers naar heel wat informatie die je liever verborgen houdt. Denk dus goed na over sterke gebruikersnamen en wachtwoorden, zodat deze niet eenvoudig te achterhalen zijn. Update wachtwoorden ook op regelmatige basis en hergebruik nooit een oud wachtwoord. Wees altijd extreem voorzichtig met het neerschrijven en delen van login gegevens. Deel deze bijvoorbeeld nooit via e-mail of apps als Messenger en Whatsapp. Je maakt best ook geen lijstje met wachtwoorden op je smartphone of laptop, in het geval deze ooit gestolen zouden worden.

Tip: Vermijd een standaard gebruikersnaam zoals Admin of Root


Kies voor een HTTPS-site

HTTPS, de beveiligde versie van een HTTP-protocol, is vandaag een echte must. Je kan zo’n website eenvoudig herkennen aan het slotje die naast een webadres wordt weergeven. Door dit protocol kan data tijdens het transport niet afgeluisterd of gewijzigd worden. De data wordt versleuteld, waardoor derden de informatie niet kunnen herkennen.

Een HTTPS-site wekt bovendien extra vertrouwen bij bezoekers én zorgt voor een snellere laadtijd. Bij Thinline wordt elke website standaard voorzien van deze veilige verbinding.

Betrek het volledige bedrijf

De oorzaak van een beveiligingsprobleem schuilt vaak in de kleinste hoekjes. Net daarom is het belangrijk om elke werknemer bij te scholen over veilig en verantwoord computergebruik. Leer hen bijvoorbeeld de signalen van phishing herkennen en maak duidelijk over welke gegevens nooit gecommuniceerd mag worden, zelfs wanneer de vraag van een betrouwbare bron lijkt te komen.

Wees extra voorzichtig met gevoelige data

Sommige data zijn gevoeliger dan andere data. Als je bedrijf gevoelige gegevens zoals wachtwoorden, bankgegevens of medische informatie verzamelt, dan is de juiste technische ondersteuning cruciaal. Bij Thinline wordt gevoelige data steeds veilig afgeschermd en waar mogelijk voorzien van encryptie.Het is een proces waarbij je gegevens extra versleuteld worden vooraleer ze in de cloud worden gezet.

Maak regelmatig back-ups

Vermijd ten slotte ernstig dataverlies door op regelmatige basis een back-up te maken van je gegevensbestanden. Als je dan toch door het noodlot getroffen wordt, ben je tenminste niet alles in een klap  kwijt. Denk eraan om deze back-ups off-site te bewaren, anders maak je het hackers wel heel eenvoudig. Wij voorzien elk project van een doordacht back-up proces, zodat jij op je beide oren kan slapen.

hackers

Plannen om jouw bedrijfsproces in de cloud te zetten? Kom gerust eens praten over jouw project!

Contacteer ons!

 
Ook gebruik maken van onze expertise?

Maak een afspraak