Blog Tips & Tricks×


Zoeken

Categorieën

Archief

Computer Security Day: met deze tips blijft je bedrijf veilig in de cloud

Geschreven op in de categorie Tips & Tricks Van Uber en Sony's Playstation Netwerk tot zelfs Facebook en Yahoo... Het lijkt wel alsof vandaag niemand meer veilig is voor hackers en datalekken. Op Computer Security Day staan we wereldwijd even stil bij het belang van een goede beveiliging.

srh-hrbch-xjc-frjbuw-unsplash

Verkies een goede partner

Een goede digitale partner is de eerste stap naar een veilige website/webapplicatie. Zo kiezen we bij Thinline bewust voor een eigen CMS-systeem, in plaats van een meer bekend systeem als Wordpress of Drupal. Een eigen CMS biedt niet alleen meer vrijheid, maar heeft ook heel wat voordelen op vlak van security. Aangezien er minder websites op het systeem draaien, vormt het al een minder interessant doelwit dan een wereldspeler als Wordpress. Daarnaast is de code niet vrij beschikbaar op het net én kunnen we voor elk project de nodige aangepaste security voorzien.

Een ander groot voordeel van een digitale partner is dat je altijd kan rekenen op echte support in plaats van de steun van een onbekende community. Bij een easy-to-use CMS die je zelf kan opzetten, wordt je vaak niet verwittigd van eventuele inbreuken en ben je op jezelf aangewezen om het probleem op te lossen. Een goede partner zal tijdig problemen opmerken, actie ondernemen en jou uitgebreid briefen om nieuwe inbreuken tegen te gaan.

Maak de toegang tot je account voldoende complex

De login tot je cms-systeem of applicatie in de cloud is de snelste weg voor hackers naar heel wat informatie die je liever verborgen houdt. Denk dus goed na over sterke gebruikersnamen en wachtwoorden, zodat deze niet eenvoudig te achterhalen zijn. Update wachtwoorden ook op regelmatige basis en hergebruik nooit een oud wachtwoord. Wees altijd extreem voorzichtig met het neerschrijven en delen van login gegevens. Deel deze bijvoorbeeld nooit via e-mail of apps als Messenger en Whatsapp. Je maakt best ook geen lijstje met wachtwoorden op je smartphone of laptop, in het geval deze ooit gestolen zouden worden.

Tip: Vermijd een standaard gebruikersnaam zoals Admin of Root

security-4497950-1920

Kies voor een HTTPS-site

HTTPS, de beveiligde versie van een HTTP-protocol, is vandaag een echte must. Je kan zo'n website eenvoudig herkennen aan het slotje die naast een webadres wordt weergeven. Door dit protocol kan data tijdens het transport niet afgeluisterd of gewijzigd worden. De data wordt versleuteld, waardoor derden de informatie niet kunnen herkennen.

Een HTTPS-site wekt bovendien extra vertrouwen bij bezoekers én zorgt voor een snellere laadtijd. Bij Thinline wordt elke website standaard voorzien van deze veilige verbinding.

 

Betrek het volledige bedrijf

De oorzaak van een beveiligingsprobleem schuilt vaak in de kleinste hoekjes. Net daarom is het belangrijk om elke werknemer bij te scholen over veilig en verantwoord computergebruik. Leer hen bijvoorbeeld de signalen van phishing herkennen en maak duidelijk over welke gegevens nooit gecommuniceerd mag worden, zelfs wanneer de vraag van een betrouwbare bron lijkt te komen.

Wees extra voorzichtig met gevoelige data

Sommige data zijn gevoeliger dan andere data. Als je bedrijf gevoelige gegevens zoals wachtwoorden, bankgegevens of medische informatie verzamelt, dan is de juiste technische ondersteuning cruciaal.

Bij Thinline wordt gevoelige data steeds veilig afgeschermd en waar mogelijk voorzien van encryptie.Het is een proces waarbij je gegevens extra versleuteld worden vooraleer ze in de cloud worden gezet.

 

hack-813290-1280

Maak regelmatig back-ups

Vermijd ten slotte ernstig dataverlies door op regelmatige basis een back-up te maken van je gegevensbestanden. Als je dan toch door het noodlot getroffen wordt, ben je tenminste niet alles in een klap kwijt. Denk eraan om deze back-ups off-site te bewaren, anders maak je het hackers wel heel eenvoudig. Wij voorzien elk project van een doordacht back-up proces, zodat jij op je beide oren kan slapen.

Plannen om jouw bedrijfsproces in de cloud te zetten? Kom gerust eens praten over jouw project!

Is uw website mobiel vriendelijk?

Geschreven op in de categorie Tips & Tricks "Responsiveness webdesign" is al enkele jaren een begrip op het web maar wat is het nu eigenlijk en waarom is het belangrijk dat uw website responsive is?

Een responsive website past zich aan volgens het scherm waarop hij bekeken wordt. Of het nu een klassieke desktop monitor is, een groot TV-scherm, een tablet of een smartphone, je kijkt steeds naar dezelfde website waarvan de layout zicht heeft aangepast aan de resolutie/grootte van jouw beeldscherm. Afhankelijk van de beschikbare ruimte zal de website meer of minder zaken tonen in een aangepaste opmaak. De tekst is bijgevolg altijd goed leesbaar, menu's zijn vlot aanklikbaar en de belangrijkste content springt in het oog.

mobiledevices-responsive-webdesign

Gebruiksvriendelijkheid troef

Doordat de website zich aanpast aan de verschillende schermen en dus de verschillende toestellen wordt hij als "mobiel vriendelijk" aanzien. Dit betekent dat ook mobiele gebruikers vlot overweg kunnen met jouw website. Geen onleesbare tekst, geen gezoom, geen klein knopjes waarvoor jouw vingers te dik zijn, alles is afgestemd op een vlot gebruik.

We hoeven jou vast niet uit te leggen dat een gebruiksvriendelijke website scoort bij de gebruiker. De bezoeker zal sneller zijn info vinden, tot actie overgaan of jouw product online aankopen.

Google en mobiel vriendelijke websites, dat klikt!

Sinds 21 april 2015 heeft Google zijn zoekformule aangepast waardoor mobielvriendelijke websites een hogere score krijgen dan vergelijkbare websites die alleen voor één scherm-formaat zijn ontwikkeld. Hiermee wil Google ervoor zorgen dat websites consistenter werken over alle schermen heen.

Meer zelf, wie in de toekomst geen mobiel vriendelijke website heeft bestaat eigenlijk niet meer voor Google. Niet onlogisch als je weet dat ondertussen meer mensen mobiel zoeken via Google dan via een vast toestel.

Hoe weet ik dat mijn website mobiel vriendelijk is?

Hiervoor heeft Google speciaal een kleine tool ontwikkeld. Via deze website kan je controleren of jouw website mobiel vriendelijk is. Dit zegt echter niets over de snelheid of de gebruiksvriendelijkheid in de praktijk, maar geeft op zijn minst aan of je op de goede weg bent.

mobielvriendelijk-thinline

Mijn website is niet mobielvriendelijk, wat nu?

Is jouw website nog niet aangepast? Geen nood, beter laat dan nooit.

Contacteer ons vrijblijvend om de mogelijkheden te bekijken, maar wacht niet te lang, op de 2e trein kan je maar beter opzitten.

Help! Domeinnaam gestolen!

Geschreven op in de categorie Tips & Tricks Vaak komen klanten aankloppen met een domeinnaam waarvan ze geen licentiehouder zijn. Toch is het heel eenvoudig te controleren of een domeinnaam correct op jouw naam werd geregistreerd.

Een .be domeinnaam?

Surf naar DNS.be en volg onderstaande stappen. Vind je jouw gegevens onder "Domeinnaamhouder", dan bent u de rechtmatige eigenaar, proficiat!

dns_1

Een .com, .net of andere extensie?

Via WHOIS.net kan je nagaan of jij de eigenaar bent van jouw domeinnaam.

Nog geen domeinnaam?

Registreer jouw domeinnaam bij een betrouwbare partner.
Vergelijk prijzen, je zal snel ontdekken wie te duur en wie "te goedkoop" is (pay peanuts, get monkeys).
Zorg dat je een bewijs van registratie en betaling ontvangt. (bv. factuur)
Controleer na registratie of jouw gegevens correct zijn ingevuld.

Mijn domeinnaam staat niet op mijn naam, wat nu?

Neem eerst en vooral contact op met de instantie die jouw domeinnaam heeft geregistreerd en vraag voor een correctie. Mogelijks passen zij de gegevens zonder enig probleem aan.

Geen succes? Contacteer een andere (betrouwbare) hostingsfirma of webbedrijf, zij zullen jou vast en zeker verder helpen.